top of page

Storskala karbonfangst på Skogn: En milepæl for grønn industri

Carbon Centric skal utrede storskala karbonfangst ved papirfabrikken Norske Skog Skogn i Levanger kommune, en av Europas største produsenter av avispapir. Fabrikken slipper ut over 200 000 tonn biogen og klimanøytral CO₂ årlig, hovedsakelig fra dampproduksjon ved forbrenning av bærekraftig biomasse.


Ved å fange og oppgradere biogene CO₂ -utslipp, skaper man et sirkulært CO₂-produkt som igjen kan brukes av eksisterende virksomheter eller sendes til permanent lagring. Sistnevnte fjerner CO₂ fra atmosfæren, noe som er nødvendig for å nå forpliktelsene i Parisavtalen.


Foto: Norske Skog Skogn. Fangst av 200 000 tonn biogen CO2 tilsvarer omtrent 20 tankbiler med komprimert og flytende CO₂ hver dag.


Enklere gjennomføring med modulære løsninger

Carbon Centric er spesialisert i å utvikle karbonfangstprosjekter med fullstendig verdikjede, og setter i sammen modulære og standardiserte karbonfangstanlegg som de integrerer, eier og drifter selv. Selskapet tar med dette ansvar for hele prosjektgjennomføringen, herunder finansiering, etablering av alle nødvendige tillatelser, og avtaler for sluttbruk eller lagring av fanget CO₂.


– Vi er glade for at Norske Skog Skogn ønsker å samarbeide med oss. Vår modell hjelper industrien med å realisere karbonfangst raskere enn det som har vært mulig til nå. Med modulbaserte anlegg og Carbon Centric sitt helhetlige ansvar for prosjektet, gjør at våre partnere kan bidra til å redusere klimagassutslippene raskere, rimeligere og med lavere risko, sier Kenneth Juul, Chief Commercial Officer og medgrunnlegger i Carbon Centric.


På vei mot nullutslipp

Carbon Centric, bygger opp en portefølje av karbonfangstanlegg og nedstrøms håndtering av CO₂ og med primært nedslagsfelt i Norden. Selskapet har en voksende prosjektportefølje og som understøtter ambisjonen om samlet fangstkapasitet på tre millioner tonn innen 2030.


Den fangede CO₂’en vil i første omgang gå til bruk, men det er også planer om lagring i fremtiden. Karbonfangst fra bærekraftige kilder bidrar til å erstatte CO₂ fra fossile kilder og til etableringen av nye, bærekraftige produkter.


– Verden trenger både karbonfangst for bruk og lagring for å nå klimamålene. Ved å fokusere på bruk av CO₂ fra bærekraftige kilder kan vi etablere mer fangstkapasitet raskt, uavhengig av lageralternativene, avslutter Juul.


Kontaktinformasjon 

Kenneth Juul, Chief Commercial Officer, Carbon Centric AS

Telefon: +47 99 00 82 69

 

Om Carbon Centric AS


  • Etablert i 2021 av et gründerteam og Østfold Energi. Vardar og Obligo er også på eiersiden.

  • Spesialiserer seg på klimapositive prosjekter med karbonfangst fra forbrenningsprosesser og biogass, samt aggregering av CO2 fra tredjeparter.

  • Selskapets første prosjekt er under bygging, med planlagt oppstart i 2025 og en årlig fangstkapasitet på 10 000 tonn CO₂.

  • Har annonsert ytterligere tre prosjekter i Norge og ett på Island, med samlet kapasitet på over 200 000 tonn CO₂ årlig fra 2027.


Om Norske Skog Skogn AS


  • Heleid datterselskap av Norske Skog ASA med virksomhet i Norge, Østerrike og Frankrike.

  • Fabrikken på Skogn har 370 ansatte og produserer 500 000 tonn papir årlig.

  • Har vært en hjørnesteinsbedrift i Levanger siden 1962 og er en ledende aktør innen bærekraftig papirproduksjon.

Comentários


bottom of page