Karbonfjerningssertifikater - CDR
Vårt mål er å fange og fjerne mest mulig COâ‚‚ fra atmosfæren – så raskt som mulig!
​
Vi ser karbonfangst fra biogene forbrenningsprosesser som et viktig verktøy i kampen mot klimaendringer. Med vår build-own-operate-modell muliggjør vi CCS-prosjekter som ellers ikke ville blitt realisert, og tilbyr samtidig karbonfjerningssertifikater.
Karbonfjerning og CDR
For å nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5°C, må vi ikke bare redusere utslipp, men også aktivt fjerne COâ‚‚ fra atmosfæren. Dette er spesielt viktig for sektorer der det er vanskelig å kutte utslipp helt, og for å reversere historiske utslipp. Karbonfjerning er derfor en nødvendig del av løsningen for å oppnå globale klimamål.
​
Karbon kan fjernes fra atmosfæren gjennom både naturlige og industrielle metoder, som varierer i kapasitet for karbonopptak og lagringsvarighet. Planting av trær er et eksempel på en naturlig metode, mens industrielle metoder inkluderer karbonfangst fra omgivelsesluft (DAC, Direct Air Capture) eller punktutslipp fra biogene forbrenningskilder (BECCS, Bio Energy with CCS).
​
Aktiviteter som fanger og permanent lagrer biogen COâ‚‚ kalles CDR (Carbon Dioxide Removal). Når biomasse forbrennes, og COâ‚‚ fanges og lagres permanent i geologiske formasjoner, fjernes karbonet fra det naturlige karbonkretsløpet. Hos Carbon Centric bruker vi amin-teknologi for å fange COâ‚‚ fra røykgassen til ulike biogene utslippskilder. Når vi kombinerer dette med varig lagring, har vi muligheten å tilby karbonfjerningssertifikater som bedrifter og virksomheter kan bruke til å redusere sitt karbonfotavtrykk.​
​
Du kan lære mer om karbonfjerning og sertifikater i vår kunnskapsbank.
​
Hvorfor CDR fra Carbon Centric?
-
Sertifikater med høy kvalitet og integritet: Vi sikrer trygg dokumentasjon, full transparens, sporbarhet og uavhengig tredjepartsverifisering av lagret COâ‚‚.
-
Bedre finansieringsvilkår: Investorer og banker legger økende vekt på bærekraft som en nøkkelfaktor i sine beslutninger.
-
Styrket omdømme: Med økte krav til transparens blir det tydelig hvilke selskaper som har solide mål og strategier for bærekraft.
-
Forretningsmuligheter: Som en tidlig aktør i et raskt voksende marked får du tilgang til ettertraktede sertifikater og muligheten til å støtte utviklingen av nye prosjekter.
Hvordan skiller vi oss ut?
Fleksibel og skalerbar forretningsmodell: Vi tilbyr en build-own-operate-forretningsmodell med en teknologiagnostisk og partnerorientert tilnærming, med en misjon om å hjelpe COâ‚‚-utslippere med å realisere CCUS-prosjekter. Siden vi ikke er bundet til én spesifikk teknologi eller leverandør, vurderer vi alltid den mest fordelaktige fangstteknologien basert på utslipperens type virksomhet og innsatsfaktorer, for å sikre optimal COâ‚‚-utnyttelse, bærekraftig energibruk osv.
Med vår forretningsmodell har vi kontroll over hele prosessen, fra tidlige undersøkelser og mulighetsstudier til drift av fangstanlegget. Kombinasjonen av vår forretningsmodell og bruken av standardiserte CCUS-enheter gjør at vi raskt kan etablere fangstanlegg, samtidig som vi avlaster utslippere for store investeringer og ressursbruk. Ofte har slike investeringer en negativ effekt på deres kjernevirksomhet og er en viktig årsak til at slike prosjekter ikke blir realisert.​
Vi har identifisert avfallsforbrennings- og bioforbrenningsanlegg i Norden som vårt beachhead-marked. I denne bransjen finnes det en stor mulighet til å lage standardiserte CCUS-enheter, både på grunn av likheter mellom anleggene og likheter i røykgassammensetningen.
Transparens og kontroll gjennom hele prosessen:
Ved generering av karbonkreditter har vi full transparens rundt innsatsfaktorene (energi og bioavfall), fordi vi eier og driver anlegget, samtidig som vi har et nært samarbeid med forbrenningsaktøren. Vi leder prosjektet fra start til slutt, tar beslutninger langs hele verdikjeden og kan derfor sikre integritet på en måte som andre aktører kanskje ikke kan.
​
Early movers: Vi er tidlig ute og mener at utviklingen av denne avgjørende teknologien må starte så raskt som mulig. Derfor er vi, selv som en ny og liten aktør, involvert i debatten om hvordan CCUS-teknologi skal implementeres – både sammen med andre aktører i bransjen og med myndighetene.
​​
Flagship-prosjekt og kompetanse:
For å kunne gjennomføre karbonfangstprosjekter fra start til slutt har vi investert i intern kompetanse. I tillegg til et kommersielt team har vi et ingeniørteam som jobber med både prosjektutvikling og prosjektledelse.
Vi bygger for øyeblikket vårt første karbonfangstanlegg i Rakkestad, sørøst i Norge. Dette er et CCU-prosjekt og vil bli installert ved Østfold Energis avfallsforbrenningsanlegg, der det skal fungere som en demonstrator for fremtidige prosjekter. Anlegget vil eies og driftes av Carbon Centric og er planlagt satt i drift allerede i 2025.
​
Selv om anlegget er relativt lite, med en COâ‚‚-fangstkapasitet på 10 000 tonn per år, blir det likevel et av verdens første fullskala karbonfangstanlegg ved et avfallsforbrenningsanlegg. Dette vil gi verdifull læring og erfaring for fremtidige CCS-prosjekter.
​
​
Ta kontakt for en hyggelig prat om CDR!
Ved å fylle ut skjemaet godtar du vår personvernerklæring